MongoDB Nedir? MongoDB, özellikle hız gerektiren ve geleneksel ilişkisel veritabanlarının (rdbms) hantal ve yavaş kaldığı yapılarda kullanılmaktadır.

MongoDB Nedir?

MongoDB, özellikle hız gerektiren ve geleneksel ilişkisel veritabanlarının (rdbms) hantal ve yavaş kaldığı yapılarda kullanılmaktadır.

PHP geliştiricileri veritabanına ihtiyaç duydukları zaman genellikle MySQL kullanır. Ancak veritabanlarının yetersiz kaldığı büyük çaplı projelerde yeni bir alternatif olan NoSQL özellikle son zamanlarda adından ve performansından söz ettiriyor. Özellikle PHP 5.3 üzeri sürümlerinde bunu destekliyor olması çok daha güzel.

Yeterli seviyede İngilizceniz varsa yazının içerisinde ve sonunda daha fazla bilgi edine bileceğiniz kaynak linklerini paylaşacağım.

PHP MongoDB Kurulumu
MongoDB kullanmaya başlamadan önce sunucunuz da MongoDB için gerekli kurulumları ve düzenlemeleri yapmış olmanız gerekiyor. Yapmanız gereken düzenlemeleri ve kurmanız gereken yazılımlara geçmeden önce yazımın bu kısmını Windows işletim sistemi için hazırladım. Linux ve Mac kullananlar http://php.net/manual/en/mongo.installation.php adresinden kendi işletim sistemlerine nasıl kuracaklarını öğrenebilir.

Öncelikle yapmanız gereken MongoDB yazılımını bilgisayarınıza indirip, kurmak olacaktır. https://www.mongodb.org/downloads adresinden kendi işletim sisteminiz için olan MongoDB’yi indirip bilgisayarınıza kurun.

Sunucunuz da hangi php sürümünü kullandığınızı öğrenin ve http://pecl.php.net/package/mongo/ adresinden stable olan en son sürümün download alanındaki DLL’e tıklayın. Şuan son sürüm 1.6.13 olduğu için indirme yapacağım adres şu şekilde; http://pecl.php.net/package/mongo/1.6.13/windows buradan kendi kullandığınız php sürümüne göre dll dosyasını bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

İndirdiğiniz dosyayı açın ve içerisinde ki php_mongo.dll dosyasını bilgisayarınızda php sürücülerinin olduğu alana atın. Bu dosya benim bilgisayarımda “C:\xampp\php\ext\” şekilde.

Daha sonra php.ini dosyasını bir editör yardımı ile açarak en alt satırına aşağıdaki kodu ekleyin ve kaydedin.

[MongoDB]
extension=php_mongo.dll
Sunucunuzu yeniden başlattıktan sonra mongodb kurulumunu tamamlamış oluyorsunuz.

MongoDB Bağlantı Kurmak
try {
 $mongo = new Mongo("mongodb://127.0.0.1:27017");
 $db = $mongo->selectDB("TestDb"); // Veritabanını Seçelim
}catch(MongoConnectionException $e){
 die("Baglanti Kurulamadi : " . $e->getMessage());
}
?>
Genellikle ilk kurulduğunda MongoDB kimlik doğrulaması istemiyor. Ancak kimlik doğrulaması isterse yukarıdaki kodda bağlantı satırını aşağıdaki şekilde kendi kullanıcı adı ve şifreniz ile değiştirin.

$mongo = new Mongo("mongodb://kullaniciAdi:Sifre@127.0.0.1:27017");
Not: Kullanıcı adı ve şifre “:” ile ayrılır. Burada sonra yer alan “27017” mongodb’nin varsayılan olarak çalıştığı porttur. “127.0.0.1” ise localhost’un IP adresidir.

İlerleyen günlerde MongoDB kullanımı hakkında daha fazla paylaşım yapacağım ancak bu yazımı burada sonlandırıyorum. Aşağıdaki iki linkten daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

http://php.net/manual/tr/class.mongodb.php

https://docs.mongodb.org/ecosystem/drivers/php/



medium.com/@muhametsafak/php-ile-mongodb-nosql-kullanımı-3eb6ad8...



Eklenme Tarihi - 21-04-2014 | Son Güncelleme - 22-12-20241564 kez gösterildi.